Bazilika

Eger egyetlen klasszicista építménye, Magyarország második legnagyobb temploma, a Bazilika. Hild József tervei szerint 1831-1837 között épült Pyrker János Lukács érsek megrendelésére. Az épülethez vezető széles lépcső két oldalán kőből faragott szobrok állnak: elöl a magyar szent királyok, István és László, mögöttük Szent Péter és Szent Pál. A főhomlokzat jellegét a timpanon és 8 korinthoszi oszlop határozzák meg. A dóm külső homlokzatának domborművei Jézus életéből vett jelenetek. A homlokzat magasított oromzatán három szobor áll, a Hit, Remény, Szeretet allegóriái.

A dóm belső terét három kupolaboltozat fedi. A fő és mellékhajók együttesen kereszt alaprajzot adnak az épületnek. A főoltár Donhauser József bécsi festő által készített Szent János képe 1835-ben készült és a mártírhalálát ábrázolja, amint a forró üsthöz hurcolják.
A Bazilika orgonáját a XIX. sz. végén a salzburgi Moser cég szállította.

Főszezonban (május 15. - október 15.), mindennap a déli órákban orgona-bemutatót hallhatnak az ide betérő érdeklődők. (Hétfőtől szombatig 11.30 - 12.00, vasárnap12.45 - 13.15.)

Gallery