Egri borvidék

„Hol jó bort érzek, betérek;
Ne térnék hát Egerbe?
Ha ezt a várost elkerülném,
Az isten is megverne?"
(Petőfi Sándor)


EGRI BORVIDÉK


A lakosság csaknem 1000 éve foglalkozik szőlő- és bortermeléssel. A legöregebb borospincék kora a 400 évet is meghaladja, de napjainkban is vájnak még új pincéket, melyek falain vastagon lerakódó, jótékony hatású nemespenész és a pinceágakban sorakozó hordók csodálatos látványt és élményt nyújtanak a látogatóknak. Eger híres pincesorai, a kis- és nagykőporosi, a kőlyuki, a verőszalai, a Szépasszonyvölgy neve pedig szinte fogalommá vált az Egerbe látogatók körében.
Eger és környékének a hírnevét a Bikavér és a Leányka alapozta meg.
Az Egri Bikavér név eredetét sokan a török időkre teszik. A Kadarka megjelenése Egerben is a törökök elől menekülő rácoknak köszönhető. A Bikavér legalább három szőlőfajta borának a házasításával készül. Amíg sok Kadarka volt a borvidéken, addig az a fajta volt a bikavér meghatározó fajtája, amihez a Kékfrankos és Kékoportó fajták borait házasították.

Ma a bikavér gerincét általában a Kékfrankos adja, amelyhez Kékoportó, Zweigelt, Cabernet franc, Cabernet sauvignon és Merlot fajták borai kerülhetnek. Az egyes fajták arányai változóak, úgymint az évjárat is változó.

A Bikavér mellett a borvidék másik híres bora az Egri Leányka, amely diszkréten finom illatú különleges szép zamatokkal.
Az Egri körzetben jelenleg mintegy fele-fele arányban fehérborszőlő- és vörösborszőlő-fajtákat termesztenek.

Nyugodtan mondhatjuk tehát, hogy Eger a borok bástyája.

Az Egri borvidéken megtalálható főbb szőlőfajták
Kékfrankos, Kékoportó, Blauburger, Zweigelt, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Merlot, Kékmedoc, Kadarka.
Leányka, Olaszrizling, Chardonnay, Hárslevelű, Ottonel muskotály.
Az egri borvidék jellegzetes borfajtái
Leányka, Olasz rizling, Chardonnay, Ottonel muskotály, Tramini, Sauvignon, Zenit, Királyleányka, Szürkebarát, Pinot blanc, Kékoportó, Blauburger, Pinot noir, Kadarka, Merlot, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Kékfrankos, Rajnai rizling, Cserszegi fűszeres, Zweigelt, Bíbor kadarka, Turán.
A Szépasszonyvölgyi pincékben egyénileg és csoportosan is van lehetőségük Vendégeinknek borkóstolásra!

 

Gallery