Eger nevezetességei

Líceum

LíceumAz Eszterházy téren található a későbarokk stílusban épült Líceum tekintélyes épülete, melyet a XVIII. század végén egyetem céljából építtetett Eszterházy Károly gróf, s ahol ma főiskola működik.

Bővebben

 

Dobó tér

Dobó térA Dobó tér Eger legegységesebb, legzártabb tere, melyet két szobor díszít: az 1907-ben felállított Dobó István szobrát Stróbl Alajos, míg az 1967-bern felállított "Végvári harcosok" szobrot Kisfaludi Stróbl Zsigmond alkotta. Ezen emlékművek az 1552-es többszörös török túlerővel szembeni győzelem dicsőségére készültek

Bővebben

Érsekkert

LíceumA Tárkányi utcán haladva jutunk el az Érsekkerthez. Az egri érsekség tulajdona volt a kert, amely lényegesen nagyobb volt jelenlegi méreténél. A kertet Erdődy Gábor építtette 1730-1735 között, és 1769-ben kerítéssel vették körül.

Bővebben

 

 

Fazola Kapu

Fazola KapuA Kossuth Lajos utca 9. sz. alatt áll a megyeháza épülete. Ennek legfőbb ékessége, egyben a magyarországi kovácsoltvas-művesség kiemelkedően gazdag, igényes és egyben reprezentatív darabja a főkapu fölötti félköríves vasrács, a Hit, Remény és Szeretet allegorikus alakjaival, valamint a kovácsoltvas kapuk, amelyeket Fazola Henrik készített 1758 és 1761 között.

Bővebben

Érseki Palota

Érseki palotaA Széchenyi utca 5. sz. alatt található az Érseki palota, ami 1740-től az egri érsek rezidenciája. Az épület falainak egyes részei a 16. századból származnak. Az elegáns rácsos vaskaput és a középső épületrész emeleti erkélyrácsát Fazola Lénárd kovácsolta.

Bővebben

 

 

Kispréposti Palota

A Kossuth utca 4. szám alatt egy szép, mályvaszínű barokk épülettel kezdőik a látványosságok sora, a Kispréposti palotával. A kisprépost a káptalan másodelnöke volt. A palotát Androvics Miklós prépost-kanonok építtette 1758-ban.

Bővebben

Nagypréposti Palota

Az Egészségház utca sarkán áll a volt Nagypréposti Palota, melyet Fellner Jakab tervezett és 1774-76 között építették.

Bővebben

 

Szent József Park

Eger egyik új látványossága a híres Bitskey Aladár Uszoda bejáratával szemben kialakított Szent József Park, amely az azonos nevű forrás vizére települt azon a területen, ahol a múlt század kezdetéig az egri asszonyok mostak.

Bővebben

 

Szépasszonyvölgy

A ma közel 200 pincét számláló Szépasszony-völgy az elmúlt évszázadokban szorosan összekapcsolódott az egri borok hírnevével. A völgy nevéhez legendák sora fűződik

Bővebben

Város a Város alatt

A Város a város alatt a Széchenyi utcáról az Érsek-udvaron keresztül haladva az Érseki Palota mögött található. A pince hőmérséklete állandóan 12oC, ezért meleg ruha, pulóver ajánlott. A pincelátogatás időtartama 45 - 50 perc.

Bővebben