Minaret

A törökök a középkori Szent Katalin kápolna felhasználásával 1596 körül építették meg itt egyik imahelyüket, a Ketkhuta dzsámit és mellette a minaretet, melynek teraszáról a müezzin naponta ötször hívta imára az igazhitűeket. A 91 éves török uralom alatt a városban több minaretből volt hallható a müezzin éneke. Ez a minaret valószínűleg az utolsó volt a török építkezések során. A törökök első minaretjeiket 4 vagy 6 szögű alapra építették, ennél a biztonságosabb alapot a 14 szögű kiképzés biztosította, így valószínűleg a többi minaret fölé magasodott.

A faragott homokkőből épült torony 40 m magas, alsó részét az iszlámra jellemző szamárhátíves tagozatok díszítik. A minaret magas törzsén belül 97 csigalépcsőfok vezet fel a körerkélyre, amelyet vaskorlát övez, a kősüveg hegyét félhold és kereszt díszíti. Fent csodálatos panoráma tárul elénk a városról.

350 év után, 1997-től, az egri nyári rendezvénysorozat keretében újra hallható a müezzin éneke a minaretből. Az országban található három álló minaret közül ez van a legjobb állapotban, és ez a legmagasabb.

Minaret - Knézich Károly u.

Nyitva:
Ápr. 1. - Okt. 31.: H - V: 10.00 - 18.00
Tel.: 36/410-233

 

 

Gallery